| SGY:n tiedotteet ja uutiset

SGY:n 70-vuotisjuhlavuoden kunniaksi hallitus päätti kutsua yhdistyksen kunniajäseniksi Harri Mäkelän, Matti Honkaniemen, Pentti Virkkusen, Kauko Kujalan, Jouko Törnqvistin sekä Leena Korkiala-Tantun.

Lämpimät onnittelut uusille kunniajäsenille ja kiitokset merkittävästä, laajasta ja pitkäkestoisesta työstänne sekä SGY:n että alan hyväksi.

Koronatilanteen vuoksi elokuulle 2021 tarkoitettua vuosijuhlaa siirrettiin, ja tammikuussa 2022 pidettäväksi suunniteltu juhla jouduttiin vallitsevien olosuhteiden vuoksi kokonaan perumaan. Näin ollen myös uusien kunniajäsenyyksien julkistamisen juhlavammat puitteet jäivät tällä kertaa toteutumatta.

 

SGY haluaa kuitenkin nostaa esille uudet kunniajäsenet ja tällä kertaa esittelyssä on

Leena Korkiala-Tanttu:

 

 

”Olen työskennellyt geotekniikan parissa jo usean vuosikymmenen ajan. Olen ollut mukana suunnittelutehtävissä ja tutkimuksen parissa sekä VTT:llä että Aallossa. Aallossa tehtäviini on kuulunut opetusta ja olenkin vuosien varrella valvonut ja ohjannut yli sata kandidaatin ja diplomityötä, ja sen mukana alalle ison määrän uusia osaajia.

 

SGY:n jäseneksi liityin heti, kun se valmistumisen jälkeen oli mahdollista. Olen sen jälkeen toiminut yhdistyksessä monessa roolissa – hallituksen jäsenenä, usean toimikunnan jäsenenä, kansainvälisenä sihteerinä ja viimeksi mukana NGM2020 ja BSGC2020 -konferenssien järjestelyissä. Toiminta SGY:ssä on ollut miellyttävää vastapainoa varsinaiselle työlle ja sitä kautta olen tutustunut alan toimijoihin ja kehitykseen. Näissä merkeissä on ollut monta unohtumatonta hetkeä. Erityisesti jäi mieleen syksyn 2021 Geotekniikan päivän tunnelma, kun vihdoin pääsimme tapaamaan kasvotusten.

 

 

***

 

Pentti Virkkunen:

 


Työskentely alalla

Vuodet 1971 – 1984 työskentelin TVH:n lentokenttäosastolla ja ilmailuhallituksessa, viimeksi alueinsinöörinä. Vastuualueeni oli valtion lentokenttien (paitsi Helsinki-Vantaa ja Helsinki-Malmi) rakennustyöt (laajennukset ja korjaus). Vuonna 1984 siirryin pohjarakennusurakoinnin piiriin E.M.Pekkinen Oy:n teknilliseksi johtajaksi ja jatkoin tässä tehtävässä vuoteen 2011 saakka, jolloin siirryin eläkkeelle. Visioni pohjarakennusurakoinnissa oli keskittyä kattaviin urakoihin, joissa pohjarakentaminen ja betonirakentaminen yhdistyvät vaativaksi kokonaisuudeksi.

 

Ajatuksia SGY:stä

SGY on innostava yhteisö. On hämmästyttävää, mitä SGY saa aikaan talkoopohjalta. Se kertoo jäsenistön hienosta motivaatiosta. Mielestäni työskentely toimikuntapohjalla on hyvin ja tarkoituksenmukaisesti organisoitu. Jatkaisin samaan tyyliin. Minulle toiminta SGY:ssä on ollut mielenkiintoista ja antoisaa.

 

Muistelo

Vuonna 1993 urakoimme Salon kaupungille Tehdaskadun ja Satamakadun katukaukalot. Ne olivat poikkileikkaukseltaan U-muotoisia vesitiiviitä, uivia betonirakenteita, jotka alittivat maanpinnan tasoon rakennetut rautatiesillat. Kaivannon tukiseinät tehtiin vastakkain tuettuina teräsponttiseininä (savikerroksen paksuus oli noin 60 m). Kaivantojen pituus oli noin 150 m, kaivusyvyys enimmillään 6,5 m ja tuentaleveys 24,5 m.

Tehdaskadun kaukalo oli valmis ja liikenteen käytössä ja Satamakadun kaivannon kaivu pitkällä, kun kaivannossa tapahtui pieni liukusortuma tukiseinän alapään ali. Eli kaivannon ulkopuolelle syntyi monttu ja sisäpuolelle kumpu. Heti kun sain ilmoituksen asiasta, hyppäsin autoon ja sain luottokonsulttimme Lauri Aaltosen (Fundus Oy) mukaani.

Työmaalla sortuma ei näyttänyt kovin pahalta, mutta kuulimme, että koko kaivanto oli siirtynyt 20 mm lähellä virtaavaa salonjokea kohti.

”Onko mun syytä menettää yöuneni”, kysyin Laurilta.

Hän ei vastannut, lähti vaan kävelemään kaivannon reunaa, kädet ristissä selän takan ja baskeri päässä. Lauri kulki kaivannon toiseen päähän ja takaisin. Pysähtyi kerran, nosti maasta kiven ja heitti kaivannon savipohjalle. Pysähtyi lopulta ja vastasi: ”Ei ole”.

Minä ihmettelin sitä kivenheittoa. ”Tein kartiokokeen”, Lauri selitti. Hän oli oikeassa. Kaivanto siirtyi muutaman päivän aika yhteensä noin 80 mm Salonjokea kohti, pysähtyi ja palasi hiljalleen takaisin pysähtyen lopullisesti 10-20 mm päähän alkuperäisestä asemastaan. Valmis kaukalokin on pysynyt paikallaan jo lähes 30 vuotta. Ymmärsin lopulta koko hommasta sen, että Salossa on ”konstikkaita savikoita”.

 

***

 

SGY:n historian aikana kunniajäseneksi aiemmin kutsuttuja ovat Anttikoski Usko, Fischer Kimmo, Heikkilä Jaakko, Lappalainen Veikko, Lehtijärvi Asko, Leppänen Mikko, Lyyra Reijo, Markkanen Pentti, Rathmayer Hans, Ruoppa Aarne, Saarelainen Seppo, Slunga Eero, Tammirinne Markku, Tanska Harri, Timonen Eero, Vähäaho Ilkka ja Vähäsarja Pentti.